Efterlängtad nyutgåva av Nillas Kitchen. Sju steg till ett friskare jag
Maten du äter kan förändra ditt liv och lägga grunden till en hälsosammare livsstil, en måltid i taget. Det kan låta svårt, men i Nillas kitchen. Sju steg till ett friskare jag av Nilla Gunnarsson får du verktygen till hur du kan tänka, välja och laga hälsosam mat som passar just dig. Bygg långsiktiga vanor och berika din vardag med näringsrika smakupplevelser.
Du får två böcker i en – den första delen förklarar varför du bör förändra din kost och ger dig steg-för-steg-instruktioner för att uppnå bestående resultat. Den andra delen är en kokbok med över hundra lockande recept på lättlagade och kulinariska rätter, helt utan gluten, mjölk och vitt socker. Välkommen till ditt nya och friskare liv!
Nilla Gunnarsson arbetar som kost- och näringsrådgivare och matkonsult. Hon driver den uppmärksammade bloggen och Instagram-kontot Nilla’s Kitchen. Som coach har hon guidat många genom denna typ av kostomställning och har själv förbättrat sin hälsa genom att förändra sin kost. Hennes metoder är väl beprövade och hon vill genom denna bok dela med sig av sina erfarenheter.
Nilla Gunnarsson:
– Den här boken handlar om att välja mat som älskar dig tillbaka. Det är en bok som visar hur du kan göra det enklare att äta rätt och samtidigt njuta av maten. Istället för att bara fokusera p. att lindra symtom och äta dig till hälsa med tråkig hälsokost, visar jag hur du med hjälp av både näringsriktiga och kulinariska recept kan skapa en ny relation till häslsosam mat. Genom att följa bokens kostprogram hjälper jag dig att ta reda på vad din kropp mår bäst av och hur du kan integrera dessa förändringar i ditt dagliga liv på ett hållbart sätt.
Ur innehållet
- Hur jag äter
- Varför förändra kosten
- Hur du förändrar dina vanor
- Vad ska vi äta?
- Frukost
- Bröd och bakat
- Drycker
- Lunch och middag
- Tillbehör och såser
- Desserter
- Choklad
Thailändsk röd curry med blomkålsris
En smakexplosion full av protein och färska grönsaker! Thailändsk röd curry med kokosmjölk ger en krämig hetta, medan blomkålsriset håller rätten lätt och fräsch. Välj mellan kyckling, räkor eller tofu som proteinkälla.
Val av protein:
600–800 g kycklingbröst (strimlade), räkor (skalade) eller tofu (i tärningar)
1 msk kokosolja
Röd curry:
2 msk kokosolja
2 rödlökar, skivade
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk riven färsk ingefära
2 morötter, tunt skivade
2 röd paprika, tunt skivad
1–2 msk röd currypasta (se till att den är fri från tillsatser och socker)
400 ml kokosgrädde
Ev vatten för att dryga ut
2 msk tamarisoja (glutenfri)
1,5 msk limejuice
Färsk koriander till garnering
Röd chili eller chiliflakes för extra hetta (valfritt)
Blomkålsris:
1–2 blomkålshuvuden
Salt
Gör så här
- Förbered det protein du valt (kyckling, räkor eller tofu) genom att steka det i kokosolja tills det är genomstekt: kyckling 4–6 minuter, räkor 2–3 minuter och tofu tills gyllene. Alternativt kan proteinet tillagas direkt i curryn mot slutet av tillagningen, men då bör kycklingen sjuda lite längre.
- Värm kokosolja i en stor stekpanna eller gryta och fräs rödlök och vitlök tills mjuka. Tillsätt riven ingefära, morötter och paprika och stek i några minuter till. Rör ner currypastan och låt fräsa kort. Häll i kokosgrädden, blanda och låt sjuda några minuter så att smakerna utvecklas.
- Tillsätt tamarisoja, limejuice och proteinet (om det inte redan är tillagat) och låt allt sjuda tills proteinet är klart. Annars tillsätt stekt protein mot slutet och koka upp. Justera hettan med chili om önskat.
- För blomkålsriset, kör blomkålen i matberedare tills den liknar ris och töm över i en skål eller bunke. Koka upp rejält med vatten och häll över blomkålen och låt stå 3–4 minuter. Häll av vattnet i durkslag och låt blomkålsriset ånga av. Smaka av med salt.
- Servera curryn med blomkålsriset och toppa med färsk koriander och chili om du vill ha extra hetta.