Bokförlaget Max Ström, 2024-09-17

Foto: Marcus Erixson

Genombrott – ny bok av författarna till framgången Svenska innovationer

Människans historia kännetecknas av en lång rad genombrott. Inte bara de stora, välkända innovationerna som tryckpressen och demokratin, utan även de där små men betydelsefulla uppfinningarna som cykeln och tvålen.

Efter framgången med boken Svenska innovationer som förändrat världen kommer nu författarna Henrik Berggren och Eva Krutmeijer med en ny bok. I Genombrott – Framsteg som format våra liv tar de med oss på en fascinerande resa genom tid och rum för att upptäcka hur dessa genombrott format våra liv.

Henrik Berggren:

– På gott och ont har människan alltid strävat efter att förbättra världen omkring sig. Vissa idéer har förvandlat hela samhällen, andra har gjort våra liv lite enklare, medan vissa uppfinningar och upptäckter aldrig riktigt fått fäste. Den här boken är för alla som är nyfikna på hur våra vardagliga liv formats av dessa genombrott. Intresset för vetenskap och historia är stort, och vi hoppas kunna bidra till att stilla den kunskapstörsten.

Små och stora uppfinningar

Henrik Berggren har tillsammans med Eva Krutmeijer samlat en rad berättelser om hur människan ständigt sökt nya lösningar för att förbättra och förenkla sin tillvaro. I Genombrott – Framsteg som format våra liv gräver de djupt i historien för att avslöja hur både stora och små uppfinningar och idéer påverkat oss och våra samhällen – ibland med en kraft ingen kunde förutse.

Vaccintet mot polio. Foto: Örebro läns museum

Boken balanserar mellan det djupgående och det lättsamma. Här får vi inte bara läsa om de stora, revolutionerande framstegen utan också om de mer oväntade upptäckterna som kanske fallit lite i glömska men ändå satt sina spår i vår vardag. I boken får vi läsa om ett tjugotal genombrott. Tekniska och vetenskapliga uppfinningar som tryckpressen, telefonen och batteriet varvas med sådana som tillkommit som en följd av människans drivkraft att förstå sig själv och sin roll i världen. Spegeln och fotografiet, men också romanen och demokratin är sådana exempel.

Om Henrik Berggren

Henrik Berggren är journalist, författare och fil. dr i historia. Han har varit kulturchef och ledarskribent på Dagens Nyheter och skrivit flera böcker, bland annat Dag Hammarskjöld: Att bära världen, 68, Palme – ett liv i bilder, Underbara dagar framför oss: en biografi över Olof Palme och trilogin Landet utanför. Henrik har nominerats till Augustpriset och mottagit flera utmärkelser för sitt författarskap, bland annat Stora Fackbokspriset 2023.

Om Eva Krutmeijer

Steve Jobs Foto: Bernad Gotfryd

Eva Krutmeijer har över trettio års erfarenhet av att kommunicera forskning och leda samverkansprojekt mellan akademi, näringsliv och samhälle, ofta med fokus på innovation och hållbarhet. Hon har bland annat varit informationschef vid Kungl. Vetenskapsakademien, där hon ansvarade för kommunikationen av Nobelprisen. För Svenska Institutet har Eva skrivit Facing the Future – Sustainability the Swedish Way och Innovation the Swedish Way, som översatts till flera språk.

Tillsammans har författarna tidigare gett ut boken Svenska innovationer som förändrat världen (2023).