Lasse Åberg gör bokslut över karriären med en ”bildografi”
Få svenskar är lika folkkära över alla generationer som multikonstnären Lasse Åberg. Han har tilldelats både Hedersguldbaggen och Kristallens hederspris och är en ikon genom kultfigurerna Stig-Helmer Olsson och Trazan Apansson. Sällskapsresan är än idag den mest sedda svenska biofilmen någonsin, med över två miljoner besökare. Nu summerar han livet och sin karriär i boken Lasse Åberg – Samlade fragment ur ett spretigt liv.
Lasse Åberg:
– Det här är ingen klassisk självbiografi, snarare fragment ur ett spretigt liv, ett verbalt potpurri, med utdrag ur kåserier, radioprogram, föredrag och böcker och för den skenbara ordningens skull ordnad i decennier. Det kanske blir en lätt överdos av undertecknad men bättre tala väl om sig själv än illa om andra, eller hur?
Den folkkäre multikonstnären Lasse Åberg delar i sin nya bok med sig av sitt liv i en bildrik bok – en ”bildografi” – som spänner över åtta decennier. Många bilder kommer från Lasses privata arkiv. Ur sitt rika liv har han valt ut en mängd olika fragment ända från barndomen, åren på Konstfack och de mångtaliga projekt han arbetat med inom musik, formgivning, tv-program och filmer – ända fram till dagens museiverksamhet i Bålsta, Åbergs MUSeum med serieinspirerad konst, en antik Disneysamling och en stor mängd rekvisita från Lasses filmer. Fragmenten består av såväl dikter och dråpliga anekdoter som längre berättelser och betraktelser.
Förutom nostalgi, nörderi och en mängd anekdoter rymmer boken även miljöengagemang, ett visst mått av samhällskritik och en rejäl portion självdistans.
Ur boken:
Vi omges av prylar som ska spara tid åt oss. Från swish till fjärrkontroller och Internet. Paradoxalt nog förefaller det som om alla dessa hjälpmedel bara gör oss mera otåliga. Att hålla koll på all e-post och alla meddelanden i röstbrevlådan kan leda till ”teknostress”. Ännu ett nytt ord. Vi får det språk vi förtjänar.
När Karl XII blev skjuten i Norge i november 1718 satt folk och grät i de norrländska stugorna – sommaren därpå. Slow news. Föredömligt.
Hur ska man leva i höghastighetssamhället om man saknar ”farthanteringskompass”?
Om Lasse Åberg
Lasse Åberg är bland annat filmregissör, manusförfattare, musiker och konstnär. Bland hans mer kända verk finns filmerna i Sällskapsresan-serien, Trazan & Banarne och sitt eget museum, Åbergs MUSeum, i Bålsta.